Saturday, August 26, 2017

Bob hund, Kajskjul 8, 2017-08-25

Konsert: Det har varit tämligen gynnsamma år att följa Bob hund. Sedan de kom tillbaka 2008 från sitt uppehåll så har det blivit fyra album och några EPs. Därtill har de turnerat, inte bara med sitt ordinarie låtmaterial. En stumfilmskonsert och en opera har det blivit också. Med andra ord är det inget unikum att de spelar på Kajskjul 8 ett år efter senaste albumsläppet, Dödliga klassiker.

Trots att vi har setts någorlunda regelbundet i några års tid, Bob hund och Göteborg, så ska det visa sig bli en överraskningarnas kväll. Således startar fredagskvällen med Kvicksilver, en låt som kom ut på skiva 1999, och som jag inte kan minnas att jag hört live förut. Sedan kommer kvällens första käftsmäll med en explosionsartad Skall du hänga med? Nä!! Sångare Thomas Öberg förklarar att han har en kärlek till låttitlar med frågetecken.

Kvällens nästa överraskning är Fantastiskt. En singel som på typiskt Bob hund-manér släpptes i ett enda exemplar 2009 och auktionerades ut till en slutsumma på 31 500 kronor. Gång på gång ropar Thomas "FAN" och publiken svarar "TASTISKT!" i låten som blandar svordomar med superlativ.

Thomas frågar om konserten är slut och publiken primalvrålar "NEJ!!!". Lite senare när bandet lämnar scenen efter en lika rasande som skenande och vansinnig Rockabilligt så gungar Kajskjul 8 av publikens taktfasta skanderande "en gång till!". Då är det dags för nästa överraskning. Kvällens specialkomponerade förband Starnet, bestående av Anna von Hausswolff och Slowgold, kliver upp på scenen och börjar spela En rikedom av sandkorn. Bob hund ansluter och publiken får vädra sina strupar i refrängens textrad "jag känner på mig att nåt hemskt kommer att hända".

Fast något hemskt händer inte denna kvällen. Istället blir det fest med ännu ett extranummer tillika den alltid lika uppskattade låten Nu är det väl revolution på gång? När bandet sedan ropas in ännu en gång når konserten sitt klimax med en euforisk, ja rentav tumultartad version av Tralala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss. Publiken dansar sig tokig.

Lika överraskande som konserten startade, lika överraskande väljer Bob hund att avsluta konserten i kajskjulet. De gör det med en sällsynt Nomads-cover tolkad på svenska med namnet Min lön kommer fem år försent. Publiken ger sig inte och gör ännu ett försök att applådera in bandet. Den här gången är dock festen definitivt över.

Låtlista:
Kvickslilver
Skall du hänga med? Nä!!
Hjärtskärande rätt
Harduingetmankandansatill?
Ett fall och en lösning
Blommor på brinnande fartyg
Fantastiskt
Tinnitus i hjärtat
Din Piñata
Rockabilligt

Extranummer:
En rikedom av sandkorn
Nu är det väl revolution på gång?

Extra extranummer:
Festen är över
Tralala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss
Min lön kommer fem år försent (Nomads-cover)

In a bit.

Jonas Eliason

No comments:

Jonas Eliason aka Arturponken

Jonas Eliason aka Arturponken