Tuesday, August 12, 2014

Bo Kaspers Orkester, Kulturkalaset, 2014-08-13


Bo Kaspers Orkesters låtlista:
Cirkus
Undantag
Vilket år
Svårt att säga nej
Människor som ingen vill se
Hon är så söt
Bara din bild
Ett & noll
Mr John Carlos (Nationalteatern-cover)
Jag är vacker ikväll
Allt ljus på mig

Extranummer:
Vi kommer aldrig att dö
I samma bil

Konsert: Ett stenkast från Götaplatsen ligger Lorensbergsteatern. Där spelade Bo Kaspers Orkester en septemberkväll 2011 medan Sverige förlorade en viktig kvalmatch mot Ungern i fotboll. Med andra ord, vi hade det trevligare under kristallkronorna på teatern.

Lika spelglada som de var då, lika samspelta och avslappnade är de nu när Bo Sundström ropar "nu kör vi!" och de startar med Cirkus. "Det har kommit en cirkus till stan'" sjunger Bo och när låten är slut säger han "och den cirkusen är vi, Bo Kaspers Orkester!". Publiken applåderar och bandet fortsätter med kvällens andra låt Undantag
Bo Sundström kör ett gitarrsolo i Undantag.
Publiken är varierad, men min gode vän Erik påpekar riktigt att medelåldern är över oss.

Med ännu en samlingsskiva har Bo Kaspers Orkester varit ute och spelat hela året hittills. Spelningen under Kulturkalaset på Götaplatsen är den enda de gör den här sommaren i Göteborg. Så vi har skäl nog att vara på plats när de visar upp sig med ett pärlband av favoritlåtar och strör instrumentalsolon kring sig.

Innan de spelar Hon är så söt förklarar Bo Sundström att när de skrev låten så gick den under arbetsnamnet Cornelis-låten. Helt enkelt av den anledningen att Hon är så söt lät som Cornelis Vreeswijk, sedan fick den en annan dressyr i studioinspelningen vi känner till. Hursomhaver, när Bo Kaspers Orkester kör den på Kulturkalaset den här kvällen väljer de att spela den så som de tänkte den sig först. Därför får vi höra en annorlunda version av Hon är så söt, i honky tonk-stil.

Att vara med i Så mycket bättre kan man bara inte kasta bort. Speciellt med tanke på att Bo Sundström gjorde Ulf Dageby och Nationalteaterns Mr John Carlos. Den passar extra bra den här kvällen, i Nationalteaterns hemstad, och Bo berättar historien om låten, hur sprintern John Carlos orsakade skandal när han i protest sträckte sin knutna näve i luften under prisceremonin i Mexico City under sommar-OS 1968.

Det är lustigt hur fort en timme kan gå. När Allt ljus på mig är slut lämnar bandet scenen, men återvänder ganska snart. En kvart till har de på sig och publiken bjuds på en maxad version av Vi kommer aldrig att dö. Dessutom är bandet förstärkt med en trumpetare. Bo Sundström i sin tur hoppar, studsar upp och ner, måttar knytnävslag i luften och sjunger kraftfullt "vi kommer alltid att leva, vi kommer aldrig att dö!".
Bandet tackar för sig efter sista låten.

Man kan tänka sig att konserten är slut sedan men då hänger Bo på sig en elbas och de fyrar av sin andra monsterhit I samma bil. Den sista minuten Bo Kaspers Orkester har kvar står de och lapar i sig av publikens applåder. De bockar och bugar, klappar händer och vinkar tillbaka till åhörarna. En och annan slängkyss flyger iväg i vinden uppifrån scenen.

In a bit.

Jonas Eliason

No comments:

Jonas Eliason aka Arturponken

Jonas Eliason aka Arturponken