Saturday, August 30, 2014

Mando Diao, Helsingborg, 2014-08-29

Konsert: Det är iögonfallande skillnader på Mando Diao mellan gångerna jag ser dem. 2006 briljerade de med sin retrorock. 2012 var dem Mando Diao med hela svenska folket och sin Fröding-pop. I år har de förvisso gått tillbaka till att sjunga på engelska med nya skivan Aelita, men ljudbilden är desto mer synthpräglad. Det märks inte minst i första låten If I don't have you som den här ruggiga kvällen tillägnas bandets vän Kristian Gidlund som gick bort för ett år sedan.

Mr Moon förändras däremot aldrig. I tolv år har den varit en del av Mando Diaos största stunder, så även denna afton på Hamntorget i Helsingborg. På samma vis glimmar Long before rock'n'roll och Down in the past. Där och då möts bandet och publiken. Björn Dixgård tackar publiken för att ha kommit ut den här köld- och regnpinade kvällen med att spela Ochrasy.

Av låtarna från den nya skivan blir det inget större väsen. Sweet wet dreams och Money doesn't make you a man blir offer för det tama ljudet på Hamntorget. Däremot är hitsingeln och Billy Idol-pastischen Black Saturday, tillika kvällens sista nummer, en fullträff.

Förvisso är det inte en röd Gibson-gitarr som får sätta livet till. Men när Gustav Norén har presenterat sista låten drämmer han mikrofonen i scengolvet så att den flyger all världens väg. Precis som om det vore 2006. Klassiskt Mando Diao-manér helt enkelt.

Hela låtlistan:
If I don't have you
God knows
Forgive forget (Caligola)
Sweet wet dreams
Long before rock'n'roll
Money doesn't make you a man
Ochrasy
Mr Moon
Down in the past
Gloria

Extranummer:
Dance with somebody
Black saturday

In a bit.

Jonas Eliason.

No comments:

Jonas Eliason aka Arturponken

Jonas Eliason aka Arturponken